Hogyan működik? – Cement szállítás

21 febr by Hesp V.

Hogyan működik? – Cement szállítás

A túlméretes szállítás magában egy tudomány, de rengeteg más érdekességgel is találkozunk a logisztikában és a szállítmányozásban. Ebben a bejegyzésben a közúti cementszállítással, azon belül is a rakodásokkal fogok foglalkozni.

Úgynevezett silós teherautókkal általában cementet, lisztet, különféle takarmányokat, és egyéb fluidizálható termékeket szállítanak. Nem csak a járművek, hanem a működésük is érdekes.

Általában nyerges szerelvényekről beszélhetünk, de előfordulnak pótkocsis járművek is. A tartály lehet egy vagy akár több kamrás is, aminek köszönhetőn szállítható több típusú termék is egyszerre. Az árut fentről töltik bele gravitációs töltőfejekkel a tartályokba. A pótkocsi tetején található úgynevezett dómfedeleket kinyitva lehet irányítani a töltőfejeket a betöltési ponthoz. Előfordul, hogy más módon kell rakodni (vasúti vagonból közvetlen átfejteni), de nem ez a jellemző. A betöltési folyamatot a Schenck Process által készített oktató videó fogja bemutatni. A videóban lévő automatikus rendszernek köszönhetően a sofőr egyedül képes megrakni a szerelvényt.

A rakodásnál még izgalmasabb a kirakodás, ahol a jármű általában a saját turbinájának a segítségével üríti ki a szállított terméket. A turbina által termelt levegő összekeveredik a por állagú cementtel, és létrejön az úgynevezett fluidizáció, ami egy szilárd, pulverizált, vagyis porrá tört anyagnak egy forrásban levő folyadékhoz hasonló állapotba tételét illetve homogén diszperzió alakjában való tartását jelenti egy folyékony (angolul fluid, vagyis gáz, illetve folyadék halmazállapotú) anyag alulról való bevezetésével (befúvatással, vagy befecskendezéssel) végzett kavarásával. A kirakodást bemutató videó is angol nyelvű, de könnyen érthető.

Leave a Reply