Lengyelország – EKÁER

17 jún by Hesp V.

Lengyelország – EKÁER

Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban is bevezetik az elektronikus közúti adóellenőrző rendszert. Május elsejétől működik élesben a SENT névre keresztelt rendszer, azaz ettől a naptól büntetnek a hatóságok hiányosságok esetén.

2017. április 3-án hirdették ki a SENT rendszert (hazai EKAER rendszer lengyel megfelelője) Lengyelországban, ami április 17-én lépett hatályba, és május elsejétől büntetnek is mulasztások esetén. A különböző folyékony üzemanyagokat, denaturált szeszt, és egyéb adócsalás szempontjából kockázatos termékeket kell lejelenteni a SENT rendszeren keresztül. A törvény nem vonatkozik a zárjeggyel ellátott egyedi darabárukra, az 500 kilogramm, vagy 500 liter alatti szállítmányokra, a postai küldeményekre és a katonai járművekre.

Az EKAER-hez képest nagy különbség, hogy a tranzit szállításokat is le kell jelenteni a rendszerben. A hazai rendszerhez hasonlóan import és export szállításnál a lengyelországi partnernek kell lejelenteni a szállítmányt, viszont tranzit fuvarnál a fuvarozót terheli a lejelentési kötelezettség. A honlap az alábbi linken érhető el: https://puesc.gov.pl/en/sent-formularze. Az ellenőrzést a lengyel hatóságok (rendőrség, közlekedési felügyelet, pénzügyőrök) végzik.

Abban az esetben, ha lejelentést elmulasztják, vagy valótlan adatokat adnak meg, a kiszabható büntetés a szállított áru értékének 46%-a, de nem kevesebb mint 20.000 zloty (egy zloty megközelítőleg 73 forint). Amennyiben a bejelentés adatainak aktualitásában, vagy a kiegészítő adatokban van a hiányosság a büntetés 5000 zloty. Végső esetben hatósági zár is alkalmazható, vagy lefoglalhatják az árut a hatóságok. A sofőr felelőssége, hogy SENT szám nélkül nem kezdheti meg a fuvart, vagy nem léphet be az országba. Amennyiben a sofőr nem tesz eleget a kötelezettségének úgy 5000 – 7500 zloty-ra büntethetik. 

Leave a Reply